Ilk Türk Yapimi Helikopter “Atak” T129
Türk Yapımı Atak Helikopteri: Hava Kuvvetlerinin Yeni Gücü
Türkiye’nin savunma sanayiindeki en önemli başarılarından biri olan Atak Helikopteri, üstün manevra kabiliyeti ve savaş alanındaki etkinliğiyle göz dolduruyor. Tanıtım videosunda sergilenen gösterişli manevralar, Atak’ın savaş alanındaki performansını etkileyici bir şekilde ortaya koyuyor. Helikopterin havada taklalar atarak imkansız gibi görünen hareketler yapması, üstün teknolojik özelliklerinin bir kanıtı olarak öne çıkıyor.
Atak helikopterinin, İtalya‘da gerçekleştirdiği ilk uçuş büyük yankı uyandırdı. Bu uçuş, hem izleyiciler hem de protokol üyeleri tarafından büyük bir ilgiyle takip edildi. Helikopterin Türk hava kuvvetleri için ne denli önemli bir yer tutacağı, bu ilk uçuşla birlikte daha da netleşti.
Milli Savunma Bakanlığı, 51 adet Atak helikopterinin 2013 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edileceğini duyurdu. Bu projede Türkiye, İtalya ile ortak bir üretim gerçekleştirdi. Atak helikopterinin yerli yazılım ve donanımlarla donatıldığı, güçlü motoru ve yüksek irtifa ve sıcaklıklarda etkili bir şekilde çalışabilmesi, helikopterin terörle mücadeledeki etkin rolüne dikkat çekiyor. Özellikle sarp dağlık bölgelerde kullanılmak üzere geliştirilen bu helikopter, Türkiye’nin dağlık bölgelerdeki terörle mücadelesinde önemli bir yere sahip olacak.
Milli Savunma Bakanı, İtalya’daki teslimat töreninde yaptığı konuşmada, Atak‘ın Türk ordusunun vazgeçilmez bir unsuru olacağını vurguladı. Helikopterde yer alan yerli üretim “Mission Computer”, hava kuvvetlerine yüksek operasyonel yetenek kazandırıyor. Pilotlar ise Atak’ın manevra kabiliyetinin kendilerini bile şaşırttığını belirtiyor.
Türkiye’de üretimi gerçekleştirilen Atak helikopterinin toplamda 51 adet siparişi bulunuyor ve bu projenin yaklaşık 3 milyar dolara mal olduğu açıklandı. Bu sipariş, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yerli üretim kapasitesini ve uluslararası alanda kazandığı itibarı daha da pekiştiriyor.
Anahtar Kelimeler:
#AtakHelikopteri, #TürkSavunmaSanayii, #YerliÜretim, #MilliHelikopter, #SavunmaTeknolojileri, #TürkHavaKuvvetleri, #ManevraKabiliyeti, #TerörleMücadele, #MissionComputer, #İtalyaOrtaklığı