Piyade Sınıfı
Vazifesi; ateş, hareket ve darbe etkisini kullanarak savaşmak; ateş ile düşmana zayiat verdirerek muharebe gücünü kırmak, bir bölgeyi elde bulundurmak, ateş ve manevra ile düşmana yaklaşarak yakın muharebe ile onu etkisiz hale getirmektir.
Piyade sınıfı, çok farklı arazi koşullarında, çok farklı harekât şekilleri uygulamasına paralel olarak farklı teşkilat yapılarına sahiptir. Bu kapsamda yakın muharebenin esas sınıfı olarak, görevleri yönünden piyade birlikleri; piyade, mekanize piyade, motorlu piyade, komando, hudut, tanksavar, havan ve hava indirme birlikleri olarak teşkilatlandırılmıştır.
Piyade sınıfı; her türlü hava ve arazi şartlarında kara muharebesi icra eder, ateş ve manevra ile düşmana yaklaşarak onu esir veya imha eder, düşman hücumunu ateş, yakın muharebe ve karşı taarruzla geri atar. Savunmada düşman taarruzunu; ateş ve karşı taarruzlarla durdurur, hava indirme ve hücum harekâtına katılır, tanklarla birlikte taarruz ve karşı taarruz yeteneğini kullanarak harekâta katılır. Muharebenin her durumunda beka tedbirlerini ve gerektiğinde geri çekilme harekâtını uygular.
Komando birlikleri ise; düşman derinliklerinde veya düşman kontrolü altındaki bölgelerde, komando harekâtını ve hava hücum harekâtını icra eder.
Piyade sınıfının ana malzeme ve silah sistemleri;
• Yakın muharebe silahları; tabanca, makineli tabanca, makineli tüfek, piyade tüfeği, el bombaları, bombaatarlar, keskin ve uzman nişancı tüfekleri piyadenin başlıca yakın muharebe silahlarıdır.
• Tanksavar silahları; Hafif tanksavar silahları (law ve roketatarlar), orta tanksavar silahları (geri tepmesiz toplar), güdümlü tanksavar silahlarıdır (Eryx, Milan, Tow, Kornet-E).
• Ağır silahları; 60, 81, 106 ve 120 mm havanlardır.
• Zırhlı araçları; zırhlı personel taşıyıcıları, zırhlı muharebe araçları, zırhlı silah sistemleri taşıyıcı araçları ile taktik tekerlekli zırhlı araçlardır.